2e Leerjaar: Holistisch Therapeut voor Paard en Mens

Het verdiepingsjaar voor de opleiding Holistisch Therapeut voor paard en mens staat ontwikkelen verder ontwikkelen van (vakinhoudelijke) kennis, zelfonderzoek, zelfreflectie, intuïtie en energetische healing voor paarden en mensen centraal.

Tijdens dit 2e leerjaar zijn er weer verschillende gastdocenten zoals: Ralf hoofcare, Alice Verholt van Praktijk Heart Spirit en Sanne van Paardinclusief.

Het opleidingsjaar is opgebouwd uit 12 modules, die hieronder worden toegelicht:

Module 1: Fytotherapie voor dieren

Kruidengeneeskunde is één van de oudste geneeswijzen die er is. Vandaag maken we kennis met de wereld van kruiden en kijken we ook naar het praktisch inzetten van kruiden. (Gedurende de opleiding gaan we de verdieping in met de kruiden zoals o.a. met de online module van Paardinclusief). Ook gaan we vandaag een tinctuur en een auraspray maken.

Module 2: Kruiden, weideplanten, bomen en struiken

De cursus  “Weideplanten” en “Bomen en struiken voor paarden” van Paardinclusief. Met o.a.:  Wat zit er in een plant? Giftige planten, kruiden herkennen en weidebeheer. Hoe je verschillende struiken en bomen kunt herkennen. En welke struiken en bomen je veilig kunt aanplanten. Ook kijken we naar welke vitamines en mineralen er in een soort zitten. Deze module is geheel online.

Module 3: Guasha: Warming up/Cooling down

Deze dag wordt de les verzorgd door gastdocent Alice Verholt van Praktijk Heart Spirit.

Guasha is een techniek, voor zowel mens als paard, die afkomstig is uit Azië. De techniek is zowel therapeutisch als ter ontspanning in te zetten voor mens en dier. Met een speciaal geslepen rozenkwarts steen schraap je licht over de huid van het paard. Deze techniek is eenvoudig te leren en heeft vele voordelen voor paarden.

Wat guasha kan doen voor jouw paarden?

 • Betere doorbloeding van het lichaam waardoor er minder snel blessures ontstaan.
 • Het vermindert zwellingen in de gewrichten waardoor een pijnprikkel verlaagd wordt.
 • Je ondersteunt het lymfesysteem waardoor afvalstoffen makkelijker afgevoerd kan worden.

Module 4: Hoeven: Ins’& Outs

Gastdocent Ralf Hoofcare komt ons een dag lesgeven over hoeven. Het Engelse spreekwoord “No foot, no horse” is er niet voor niets. Goede hoefverzorging is van groot belang. En dat begint bij het herkennen van een (on)gezonde hoef. Aan bod komt de o.a:

 • de anatomie
 • meest voorkomende hoefproblemen
 • gevolgen van verkeerd bekappen
 • ijzers versus geen ijzers
 • Vandaag mag je ook foto’s meenemen van de hoeven van jouw eigen paard voor persoonlijke feedback van Ralf

Ralf werkt met hoeven vanuit een holistische wijze. Het doel van deze les is dat je kunt gaan zien of een hoef functioneel kan werken of niet. En als dat niet zo is, dat je dan kunt uitleggen aan de eigenaar welk effect dat heeft op het paard.

Module 5: Basisgrepen Cranio Sacraal Therapie

Cranio Sacraal therapie voor paarden is een therapie waar gebruik wordt gemaakt van zachte technieken. Je werkt met handtechnieken en intentie op het paard waarmee je het  cranio sacrale systeem activeert. Het gevolg is dat de voedingstoffen goed naar de organen en weefsels getransporteerd worden. De afvalstoffen worden ook beter afgevoerd waardoor je dier beter in balans blijft.

Gastdocent Alice Verholt van Praktijk Heart Spirit komt op deze dag ons de 8 basis handgrepen van cranio sacraal therapie leren. Waarmee je het paard verder fysiek en mentaal kunt ondersteunen.

Module 6: Celzouten voor mens & dier

Dr. Schüssler was een homeopathische arts. Hij zocht naar een eenvoudige geneeswijze en ging daartoe storingen, die wij ziektes noemen, grondig onderzoeken. Hij ontdekte dat de meeste ziektes op een tekort aan mineraalzouten terug te voeren zijn. En wel op een heel specifiek tekort: een tekort binnen in de cel. Schüssler kwam tot het inzicht dat de gezondheid van de cel en daarmee de gezondheid van het lichaam ontstaat door het aanvullen van deze tekorten.

Vandaag gaan we leren hoe we celzouten kunnen inzetten voor mensen en dieren:

 • wat celzouten zijn
 • hoe ze worden gemaakt
 • de werking van celzouten
 • hoe tekorten ontstaan
 • hoe we ze kunnen inzetten voor mensen (en dieren)
 • Celzouten 1 t/m/ 33
 • Mengsels

Module 7: Reiki 3a

Reiki 3a is gericht op energetisch en spiritueel niveau. Gedurende de dag word je voorbereid op het Reiki Masterschap met meditaties en oefeningen. Met de keuze voor Reiki Master kies je er bewust voor dat jij verantwoordelijkheid neemt voor jouw eigen pad en keuzes.
Ook leer je het vierde Reiki symbool en hoe je deze in kunt zetten tijdens een behandeling. Aan het einde van de dag ontvang je een Reiki 3a certificaat van Vereniging Cirkel.

Module 8: Meridianen en ademhaling

Filosofie en concepten van de Traditionele Chinese Geneeskunde (TCM). De hoofdmeridianen van het paard en aandacht voor het diafragma van het paard met een praktische behandeling om de ademhaling van het paard te ondersteunen.

Module 9: Intuïtie & Communiceren

Vandaag gaan we ons verder verdiepen in onze intuïtie. We gaan kijken hoe we onze intuïtie kunnen versterken en praten over onderwerpen als gidsen, zielsfamilie, en je hogere zelf. Ook gaan we leren hoe we intuïtief kunnen communiceren met dieren. En gaan we oefenen met het lezen van foto’s van medestudenten. Iedereen mag foto’s meenemen.

Module 10: Reading & afstandsbehandeling

We gaan verder met hetgeen wat we geleerd hebben in module 9. Naast het lezen van foto’s gaan we nu ook de afstandsbehandeling toevoegen. Voor wie wil kan je ook oefenen met een reading met overleden paarden(dieren). We werken weer vanaf foto’s van medestudenten. Het thema “rouw & afscheid” komt gedurende de opleiding ook ter sprake.

Module 11: Meditatie & Oefendag

Een dag om te reflecteren op alles wat we tot nu toe geleerd hebben. Er is ruimte voor iedere student om te oefenen met datgene waar hij/zij behoefte aan heeft. We sluiten de dag af met een Give Away; een ritueel van de Lakota indianen. Ondanks dat het moeilijk kan zijn om dierbare spulletjes los te laten, geven mensen zo’n dierbaar voorwerp aan elkaar, zodat er een ruil ontstaat. Je geeft daarbij aan wat het jou gebracht heeft en waarom je het geeft aan de ander, wat je hoopt dat het hen zal brengen.

Module 12: Praktijkexamen

Het praktijkexamen betreft een compleet holistisch consult van A-Z bij een paard van het Holistisch Centrum Noord Limburg of Paddock Paradise in Swolgen of een vergelijkwaardige locatie.

De dag van het praktijkexamen is van 11.00 tot 15.00. 

Naast het praktijkexamen is er ook een theoretische toets.

DATA OPLEIDING

Deze opleiding start in augustus 2025 met lesdagen op zaterdag, exacte data volgen nog.

Deze opleiding is inclusief:

 • Lunches, koffie, thee en versnaperingen
 • 1x Reiki 3a certificaat van vereniging Cirkel
 • Certificaat “Dr. Schüssler celzouten voor mens & dier”
 • Lesmateriaal
 • Guasha steen
 • Theorie toets en praktijkexamen
 • Certificaat van deelname, GRO erkend

Kosten: €2720.-

Toelatingsvoorwaarden

Je hebt de BASIS opleiding “Holistisch Therapeut voor Paard & Mens” positief afgerond.

CRKBO geregistreerd en GRO erkend

Holistisch Centrum Noord Limburg is een CRKBO geregistreerde instelling. Dit betekent dat wij voldoen aan de kwaliteitscode voor Opleidingsinstituten voor Kort Beroepsonderwijs.

Tevens zijn wij GRO erkend. (GAT register opleidingen) en kunnen deelnemers van deze opleiding o.a. gebruik maken van het CAT college deal.

  Wil je een gratis studiegids ontvangen?
  Laat je e-mail adres achter en ik stuur deze naar je toe!